Wat doet een Constructeur?
Constructeur vacatures
Wat doet een constructeur?
Nauwkeurig werken is essentieel, omdat je ontwerpen later tot echte producten worden gemaakt. Je beslist daarbij welke materialen geschikt zijn voor je constructies en welke afwijkingen acceptabel zijn. Vaardigheid in CAD-software is een harde vereiste. Naast technische vaardigheden zijn goede rekenvaardigheden belangrijk.
Taken
- Concepten en ontwerpen ontwikkelen in 2D- en 3D-modellen.
- Prototypes bouwen.
- Werkzaamheden organiseren.
- Constructieberekening maken en productiekosten in kaart brengen.
- Materialen selecteren en materiaalbehoeften berekenen.
- Constructiehandleidingen opstellen.
- Indien nodig: bijdragen aan de productie.
- Vervaardigde constructies controleren.
- Contact onderhouden met opdrachtgevers of klanten om alle vereisten te begrijpen.
Diversiteit van het constructeursvak
- het bedrijf en diens structuur;
- de bedrijfsgrootte;
- de complexiteit van het te ontwikkelen product, en;
- het functieprofiel van de medewerkers.
De processen van constructie en ontwikkeling lopen vaak naadloos in elkaar over. De precieze raakvlakken tussen de twee kunnen verschillen en zijn niet altijd duidelijk gedefinieerd. Het is daarom lastig te bepalen wie allemaal betrokken zijn bij de constructie van een product binnen een bedrijf. Het gaat hier niet alleen om ‘constructeurs’, maar mogelijk ook om bouwkundigen, systeemontwerpers, technisch tekenaars, systeemontwerpers, industrieel ontwerpers, calculators/cost engineers en test engineers.
Waar werken constructeurs?
- Ingenieursbureaus: Bijvoorbeeld in civiele techniek, bouwkunde, werktuigbouwkunde, etc.
- Architectenbureaus: Voor het ontwerpen van bouwconstructies.
- Industriële bedrijven: Zoals in de machinebouw, automobielindustrie, luchtvaartindustrie, etc.
- Adviesbureaus: Die gespecialiseerd zijn in technisch advies en ontwerp.
- Overheidsinstanties: Bijvoorbeeld bij gemeenten, provincies of waterschappen voor infrastructuurprojecten.
- Onderzoeksinstituten en universiteiten: Voor onderzoek en ontwikkeling in technische innovatie.
- Aannemers: In de bouwsector, voor het uitvoeren van constructiewerkzaamheden.
- Energiebedrijven: Bijvoorbeeld voor het ontwerpen van installaties in de energiesector.
Kortom, constructeurs kunnen in verschillende sectoren en organisaties werken waar hun technische expertise en ontwerpcapaciteiten nodig zijn.
Hoe word je constructeur?
De publieke bekendheid met de brede kwalificaties en veelzijdige professionele activiteiten van constructeurs/design engineers is beperkt. Hoewel ze in specifieke gevallen, zoals in de autosport, een goede reputatie genieten, worden ze in het dagelijks leven vaak overschaduwd door hun producten.
Om constructeur te worden in Nederland, kun je verschillende opleidings- en carrièrepaden volgen. Hier zijn de meest gebruikelijke stappen:
Opleiding
- Mbo niveau 4: technische opleidingen in relatie tot werktuigbouwkunde, bouwkunde, of vergelijkbare opleiding.
- Hbo: bachelor in werktuigbouwkunde, bouwkunde, civiele techniek, of vergelijkbare technische studie.
- Universiteit: master in een technische richting zoals werktuigbouwkunde, civiele techniek, of bouwkunde.
Stage en werkervaring
- Stages: Tijdens je opleiding kun je stage lopen bij technische bedrijven om praktijkervaring op te doen.
- Junior Posities: Na je opleiding kun je beginnen in een junior rol zoals technisch tekenaar of assistent-constructeur om werkervaring op te doen.
Verdere specialisatie en training
- Cursussen en Trainingen: Na de basisopleiding kun je je verder specialiseren door middel van cursussen en trainingen in specifieke software (bijv. AutoCAD, SolidWorks) of technieken.
- Certificeringen: Hoewel niet altijd verplicht, kunnen certificeringen in specifieke vakgebieden of softwaretools je carrièrekansen vergroten.
Werkervaring en carrièreontwikkeling
- Middenkader en senior posities: Met voldoende ervaring kun je doorgroeien naar middenkader- en senior posities, zoals hoofdconstructeur of projectleider.
- Leidinggevende en specialistische rollen: Verder doorgroeien kan leiden tot leidinggevende functies of zeer gespecialiseerde technische rollen.
Wat verdient een constructeur?
Groeipad constructeur
Een carrière als constructeur begint vaak met een sterke basis in techniek en rekenvaardigheid. Als junior constructeur of assistent constructeur werk je mee aan het uitwerken van constructieve ontwerpen, het maken van berekeningen en het controleren van bouwkundige of civieltechnische constructies.
In deze eerste fase verdiep je je in materiaalkunde, belastingmodellen en software zoals SCIA Engineer, RFEM, Tekla Structures of IDEA StatiCa. Vaak combineer je dit met een afgeronde opleiding Bouwkunde, Civiele Techniek of Werktuigbouwkunde, eventueel aangevuld met cursussen in Eurocodes of constructieve veiligheid.
Met groeiende ervaring zet je de stap naar de rol van constructeur. Je bent dan verantwoordelijk voor het zelfstandig uitvoeren van berekeningen, het toetsen van constructieve ontwerpen en het adviseren van opdrachtgevers en ontwerpteams over haalbaarheid, veiligheid en materiaalgebruik. Je werkt nauw samen met architecten, projectleiders en uitvoerders.
Afhankelijk van je specialisatie en ambities kun je doorgroeien naar functies als:
- Senior constructeur, waarbij je complexe constructies berekent, toezicht houdt op de kwaliteit van ontwerpen en een coachende rol hebt richting junioren
- Hoofdconstructeur, met eindverantwoordelijkheid voor de constructieve veiligheid binnen projecten en de aansturing van het constructieteam
- Constructief adviseur, waarin je niet alleen berekeningen maakt, maar ook strategisch meedenkt over ontwerpkeuzes, innovaties en risico’s
- Projectleider constructie, als je naast de technische inhoud ook de coördinatie en communicatie binnen projecten op je wilt nemen
Bij WR helpen we je graag bij iedere stap in jouw constructieve carrière. Of je nu net begint als junior constructeur of toe bent aan een rol als senior specialist of projectverantwoordelijke.