SAP en andere ERP pakketten, niet alleen voor grote organisaties

SAP en andere ERP pakketten


De term 'ERP' heeft een imago-probleem. Mensen associëren ERP met langdurige implementatie-trajecten en prijskaartjes met heel veel nullen. Ten onrechte, want er komen meer en meer kleinere ERP-pakketten op de markt, voor kleinere bedrijven en met vriendelijker prijskaartjes. Alleen worden ze meestal geen ERP-pakket meer genoemd.


Vorig jaar introduceerde SAP het pakket Business One, een totaalpakket dat snel te installeren en in te richten is. Het is bedoeld voor twee tot vijftig gebruikers. Met een richtprijs van tweeduizend Euro per gebruiker - eenmalig wel te verstaan – is dit een interessante optie voor ondernemers, die een eind willen maken aan hun eilandautomatisering (de boekhouding met een apart pakket, de inkoopadministratie met een ander, de financiële en personeelsgegevens in Excel, enzovoort).

De introductie van Business One is het antwoord van SAP op een ontwikkeling, die al jarenlang aan de gang is: de evolutie van wat vroeger pure boekhoudpakketten waren tot volwaardige bedrijfsbrede applicaties. Zeg maar gerust: ERP-pakketten. Zie ook het artikel 'Evolutie ERP'. Exact kwam met het pakket Globe en Unit4 met Multivers. Dit zijn geïntegreerde applicaties met modules voor inkoop, voorraadbeheer, relatiebeheer, enzovoort. Deze leveranciers waren de eersten, die met een 'kleintje ERP' op de markt kwamen. Van dit soort geïntegreerde pakketten zijn er veel (zie de tip aan het eind van dit artikel).

Strijdgewoel

Tot de introductie van Business One hadden de grote ERP-leveranciers geen goed antwoord op de ERP-achtige producten van Exact en Unit4. Die behoefte voelden ze aanvankelijk ook niet zo sterk, want er was nog ruimte voorhanden om marktaandeel te winnen aan de bovenkant. Zij bleven zich dan ook concentreren op XL- en XXL-bedrijven.

Na de ERP-hausse, die voorafging aan de milleniumwisseling, is de markt aan de bovenkant behoorlijk verzadigd geraakt en begonnen de – toen - grote vijf (SAP, Oracle, JDEdwards, PeopleSoft en Baan) naar 'beneden' te kijken. Hetzelfde product aan nieuwe MKB-klanten aanbieden tegen een veel lagere prijs was natuurlijk geen optie.

SAP heeft dat opgelost met de overname van een Israëlisch bedrijf, dat een goed MKB-pakket ontwikkeld had. Hier en daar is dat aangepast en vervolgens is het onder de merknaam SAP in de markt gezet.

Daardoor bedient SAP nu het hele spectrum: kleinbedrijf, midden- en groot en enterprise, want voor het grotere MKB heeft SAP branche-oplossingen, die mySAP All in One worden genoemd.

Ook Microsoft Business Solutions heeft zich in dit strijdgewoel gemengd. Het nam Damgaard (Axapta) en Navision over, twee ERP-leveranciers, die opereren aan de bovenkant van het midden. Voor het kleinere MKB heeft Microsoft tot op heden geen antwoord. Vermoed wordt dat Microsoft daar samen met de programmeurs van de nieuw verworven bedrijven wel heel druk mee bezig is. En dat het wachten is op de Microsoft tegenhanger van SAP's Business One.

Ook Oracle liet zich niet onbetuigd en kwam Oracle Standard Edition One, bedoeld voor het MKB. En 'onze eigen' Baan, inmiddels deeluitmakend van Profuse kwam met iBaanSME (Small & Medium Enterprises).


Kijkt 'boven' sinds een tijdje naar 'beneden', het omgekeerde zien we eveneens. Er is dus een soort tangbeweging aan de gang: de traditionele 'grote' ERP-leveranciers proberen af te dalen naar het midden- en kleinbedrijf, en de partijen, die daar traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn maken nu ook producten, die bestemd zijn voor het midden en de bovenkant van de markt. Exact betrad dit gebied bijvoorbeeld met E-Synergy, een webenabled totaaloplossing voor het grootbedrijf. Maar dit terzijde.Meer keuzeDe recente ontwikkelingen op de softwaremarkt voor geïntegreerde applicaties vergroten de keuzemogelijkheden en dat is goed nieuws voor het MKB.

ERP-functionaliteit voor het MKB komt tenslotte ook nog langs een derde route op de markt. En wel in de vorm van Open Source pakketten als TeamSoft en Compière. Omdat de broncode van deze software gratis ter beschikking staat, kan het beschikbare budget grotendeels worden aangewend om maatwerk-aanpassingen te maken. Ook dat kan heel voordelig uitpakken voor MKB-bedrijven.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.