Promotie

WR geeft je een aantal promotietips om sneller en makkelijker de top te bereiken:
  • De allerbelangrijkste manier om promotie te maken is door je werk goed te doen. Dit is voor je baas een teken dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Een goede baas weet dat je in een hogere positie goed je best zult doen als blijkt dat je dit in je huidige positie ook doet. Je zorgt er dus voor dat je werkzaamheden zo goed mogelijk uitgevoerd worden, op tijd komt, niet te vroeg weggaat, toepasselijk gekleed bent, een correcte houding tegen je collega’s hebt en initiatief toont. Door het tonen van initiatief  ziet je baas dat je betrokken bent bij wat je doet en niet alleen maar uitvoert wat er van je verlangd wordt. Iemand die constant moeilijk doet of altijd loopt te klagen verknoeit  zijn kansen. Het niet nakomen van je werktijden levert je misschien wat extra tijd op, maar je verknoeit wel je eigen toekomst.
  • Blijf op afstand van collega’s die een minder prettige of negatieve werkhouding hebben. Deze collega’s trekken je mee omlaag. Als je zulke collega’s hebt zul je waarschijnlijk moeten kiezen tussen je eigen toekomst of erbij willen horen. Een middenweg is hier niet voor. Kies je ervoor om erbij te horen zal je baas niet de behoefte hebben om je voor promotie in aanmerking te laten komen. Als je promotie wilt maken en toch erbij wilt horen, moet je beseffen dat je kritiek zult ontvangen van de dwarsliggers. Ze vinden je waarschijnlijk een slijmerd. Maak je hier niet druk om want het gaat om je eigen toekomst.
  • Ga niet slijmen bij je superieuren. Je wekt hiermee namelijk een zwakke indruk en dit hoort niet bij iemand die ernaar streeft om hogerop te komen. Tussen slijmen en je werk goed doen zit een levensgroot verschil. Het is bijna onvermijdelijk dat je je baas af en toe moet tegenspreken als de situatie ernaar is. Dit hoort bij het goed uitvoeren van je werk. Initiatief tonen is ook iets dat bij iemand met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hoort en niet bij een slijmerd. Het tonen van initiatie en je werk goed doen kan ook zorgen voor een andere reactie bij je baas. Niet elke baas vindt het namelijk prettig als zijn personeel teveel initiatief toont. Hij of zij kan zich bedreigd voelen in zijn of haar positie.
  • Studeer zoveel mogelijk bij en zorg ervoor dat je alles over het bedrijf weet. Alles wat je extra doet draagt bij aan het verder ontwikkelen van jezelf en je kennis. Een extra cursus kan nooit kwaad. Het helpt je zelfs bij je weg omhoog en sollicitaties naar andere bedrijven. Het volgen van een cursus maakt ook een positieve indruk omdat je hiermee aantoont dat je leergierig bent. Je kunt je studie onder de aandacht brengen door toevallig wat papierwerk op je bureau te laten liggen, anderen mee te laten luisteren tijdens je telefoongesprekken hiervoor en in je pauzes te gaan studeren. Begin er nooit vanzelf over te praten, dan kom je opschepperig over.
  • Kun je niet hogerop komen in je huidige baan? Kies in deze situatie voor solliciteren bij andere bedrijven. Je kunt dit stiekem doen of juist voor niemand verbergen. Dat hangt af van je huidige werksituatie. Als je vervelende reacties verwacht en bepaalde risico’s denk te gaan lopen dan hou je het voor jezelf. Als je baas via je eventuele nieuwe baas het te weten komt en vraagt om opheldering, dan geef je aan dat je graag een betere positie binnen het bedrijf zou willen, maar het in dit bedrijf jammer genoeg niet mogelijk is ondanks dat je het geprobeerd hebt. Geef aan dat je het liefst daar zou willen blijven maar ook aan je toekomst moet denken. Verbaas je niet dat je plotseling wel promotie kunt maken binnen je eigen bedrijf. Vooral als je aan het laatste punt voldoet.
  • Zorg er voor dat je onmisbaar wordt. Zorg dat je dingen weet en doet die anderen niet kunnen. Vertel dus niet alles wat je weet. Als jij bijvoorbeeld de enige bent die weet hoe de computer werkt, zit je op een sleutelpositie. Je moet altijd goed contact hebben met bazen en collega’s zodat ze je niet kwijt willen. Toon je verantwoordelijkheidsgevoel. Het is een koud kunstje om minder te presteren als niemand je controleert, maar vroeg of laat komt alles boven water. Daarnaast geeft goed werk leveren een goed gevoel.

Je eigen houding staat centraal bij het maken van promotie. Je kunt kiezen voor de weg van onverantwoordelijkheid of juist de weg naar groei. Het ligt allemaal in jouw handen.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.