Wat doet een Registeraccountant (RA)?
Als je toegewijd en proactief bent, kan het beroep van Registeraccountant een fantastisch carrièrepad zijn om na te streven. Het is een van de meest gewilde loopbaantrajecten in de boekhoudkundige en financiële sector.
Op zoek naar nieuwe medewerkers? Plaats nu een vacature
Registeraccountant vacatures
Op zoek naar een frisse uitdaging? WR richt zich op het aantrekken en selecteren van financiële professionals voor bedrijven in verschillende sectoren, verspreid over heel Nederland. Ontdek ons aanbod en dien meteen je sollicitatie in!
Wat doet een registeraccountant?
Als volledig gekwalificeerd RA-accountant verstrek je informatie over financiële gegevens, met aandachtsgebieden als financiële verslaglegging, belastingen, bedrijfsfinanciering, bedrijfsherstel en faillissementen. Je bent vaak ook verantwoordelijk voor het controleren van rekeningen en het geven van financiële adviezen, die klanten kunnen opvolgen om geld te besparen of winstgevender te worden.
De precieze inhoud van deze rol verschilt per aandachtsgebied en sector, maar over het algemeen houd je je bezig met de controle en advisering rondom alle financiële processen in een organisatie.
Taken
- Adviseren over fiscale planning.
- Boekhouding bijhouden en boekhoudkundige informatie opstellen.
- Budgetbeheer.
- Cliënten adviseren op het gebied van financiële verbetering.
- Contact onderhouden met (interne of externe) accountants.
- Factureren.
- Financieel advies geven.
- Audits uitvoeren.
- Financiële overzichten en maand- en jaarrekeningen opstellen.
- Leidinggeven aan junior collega’s.
- Onderhandelen over voorwaarden met leveranciers.
- Relatiebeheer: contacten onderhouden met klanten, particulieren en bedrijven.
- Risicoanalyses uitvoeren.
- Verslagen en aanbevelingen opstellen naar aanleiding van audits.
Hoe word je registeraccountant?
De weg om RA-accountant te worden is lang en bochtig, maar er zijn verschillende mogelijkheden. Het is niet verwonderlijk dat de titel beschermd is, gezien de strenge criteria waaraan accountants moeten voldoen. Je kunt jezelf alleen AA accountant noemen als je de AA-praktijkopleiding hebt gevolgd en bent ingeschreven in het register van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Dit orgaan houdt het accountantsregister bij en ziet erop toe dat accountants in Nederland zich houden aan de normen voor gedrag en vakbekwaamheid.
Je werkt tijdens je studie voor een accountantskantoor, bedrijf of overheidsinstantie. Je moet eerst de Theoretische Beroepsopleiding AA of een hbo-opleiding accountancy afronden voordat je aan deze praktijkopleiding mag beginnen. Toegang tot de theoretische beroepsopleiding is mogelijk voor degenen die een studie in hbo- of wo-bedrijfseconomie hebben afgerond of in het bezit zijn van een Staatspraktijkdiploma Bedrijfsadministratie (SPD).
Verschil RA- en AA-accountant
Het belangrijkste onderscheid tussen een registeraccountant (RA) en een accountant-administratieconsulent (AA accountant) is hun opleidingsachtergrond.
- Een hbo-opleiding is voldoende om AA-accountant te worden, maar om RA-accountant te worden, moet je je masterstudie hebben afgerond.
- Er is ook een onderscheid in de taken van een AA- en een RA-accountant. Zo werkt een AA-accountant vaak met mkb-bedrijven en adviseert hij hen over financiën, fiscale problemen, administratie en bedrijfseconomische zaken, terwijl een RA-accountant zich toelegt op de financiën van grote bedrijven.
Wat verdient een registeraccountant?
Het gemiddelde salaris van een RA accountant ligt op € 4.500,- bruto per maand. (Jaar)bonussen kunnen dit bedrag verder laten oplopen. Boekhoudkundige carrières leveren de hoogste salarissen o pin de finance sector, terwijl de laagste lonen over het algemeen te vinden zijn in de publieke sector en de non-profit sector. Ook betalen grotere organisaties (bijv. multinationals) doorgaans meer dan kleinere bedrijven.