Btw-aangifte
In Nederland wordt over de meeste transacties omzetbelasting (btw) geheven. Of dit leveranties van goederen of diensten zijn, maakt niet zoveel uit. Wel is er sprake van diverse tarieven. Over het algemeen geldt er momenteel een standaardtarief van 21%. Tevens is er een 9% tarief en in sommige gevallen hoeft er geen belasting (zoals buitenland, btw verlegd, margeregeling) doorberekend te worden.
Het systeem van de btw komt er in het kort op neer dat de leverancier btw over zijn totale omzet verschuldigd is, maar dat de btw in rekening gebracht door toeleveranciers afgetrokken mag worden. In feite wordt dus btw over de toegevoegde waarde betaald: dat is immers het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs.
Voorbeelden van goederen / diensten met het 9%-tarief zijn:
- Voedingsmiddelen
- Water
- Agrarische producten
- Genees- & hulpmiddelen
- Media, cultuur, vermaak.
- Gas & minerale olie voor de tuinbouw
- Verhuur van boeken en dagbladen
- Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening en baden
- Fiets- & schoenherstel plus het vermaken van kleding
- Kamperen
- Kappers
Bovengenoemde opsomming is niet compleet, voor de rest wordt verwezen naar de site van de belastingdienst.
Voorbeelden van diensten met het 0%-tarief zijn:
- Gezondheid
- Geld en verzekeringen
- Cultuur, media, onderwijs
- Postverkeer
- Kansspelen
Ook hier geldt geldt: zie voor verdere informatie op de site. Ook bestaan er nog wat goederen met het 0%-tarief, maar deze zijn dusdanig specifiek, dat ze in dit kader niet genoemd zijn.
Buitenland: voor landen van de Europese Unie gelden andere regels dan voor de overige landen. In principe wordt bij transacties binnen de EU de btw geheven in het land van aankomst van de goederen. Van goederen van buiten de EU is de invoer belast in het land van invoer. Bij de uitvoer geldt het 0%-tarief.
In de aangifte wordt onderscheid gemaakt tussen de in- & export van binnen en buiten de EU.
Denk eraan: indien een nota naar een ander EU land wordt gemaakt moet ALTIJD de btw-identificatiecode van de klant worden vermeld. Anders is het niet toegestaan het 0%-tarief te hanteren.
Margeregeling
Bij verkoop van GEBRUIKTE goederen, kunst, antiek of iets dergelijks, mag er voor gekozen worden om over de winstmarge btw af te dragen. Dit is ter voorkoming van een dubbele btw betaling, veroorzaakt doordat op de inkoop geen (aftrekbare) btw in rekening is gebracht. Voor nadere informatie zie www.belastingdienst.nl Tevens dient de btw-plichtige privégebruik aan te geven. Het bekendste voorbeeld is uiteraard de opgave van de in gebruik zijnde auto’s die ook privé worden gebruikt.
De aangifte zelf
Deze dient maandelijks of per kwartaal te geschieden, uiteraard weer via de vaker genoemde site. Men dient zich in te loggen met een code die van de belastingdienst ontvangen is, tevens wordt er een wachtwoord gebruikt. Na controle van deze gegevens door het systeem kan men zien welke aangiftes nog gedaan moeten worden.
Lees meer over belastingen voor ondernemers.