De beste boekhouders, zo herkent u ze
Uw belastingaangifte staat of valt met een goede boekhouder. Nu kan echter iedereen met een beetje kennis van zaken een bordje op zijn deur plaatsen en zich boekhouder noemen. Hier zijn geen specifieke diploma’s voor vereist. Acht tips om het kaf van het koren te scheiden.
1. Schoenendoos
Gaat u nog altijd ieder kwartaal met een volle schoenendoos met bonnetjes bij uw boekhouder langs? Hoog tijd voor verandering. Tegenwoordig is alles geautomatiseerd, en hoeft u uw bedrijf vrijwel niet meer uit. Met de nieuwste software kan de boekhouder op afstand uw boekhouding controleren, correcties doorvoeren en rapporten uitdraaien.
2. Bezoekfrequentie
Een boekhouder die u slechts een keer per jaar spreekt, krijgt op deze manier totaal geen inzicht in het reilen en zeilen van uw bedrijf. Laat staan dat hij u goede adviezen kan geven.
3. Diploma’s
Laat u niet verblinden door de verschillende toevoegingen als AA, RA of FB. Hoe meer toevoegingen hoe hoger doorgaans het tarief. Bedenk allereerst wat u van een boekhouder verwacht. Wilt u alleen de jaarrekening op laten maken? Dan kunt u ook gewoon bij de plaatselijke boekhouder op de hoek terecht.
4. Klantenbestand
Doet uw boekhouder voornamelijk de belastingaangifte voor particuliere klanten? Wegwezen geblazen. Belastingaangifte voor een onderneming is een duidelijk andere tak van sport dan een particuliere aangifte. Kijk ook naar de spreiding van het klantenbestand. Is uw boekhouder gespecialiseerd in een bepaalde sector, of heeft hij klanten uit verschillende branches?
5. Bereikbaarheid
Om de bereikbaarheid van uw boekhouder te checken kunt u hem in het begin het beste op verschillende tijdstippen bellen. Hebt u te maken met een kantoor met een 9-tot-5-mentaliteit? Ga dan direct op zoek naar een andere boekhouder.
6. Netwerk
De meeste ondernemers kiezen een boekhouder op basis van ‘horen zeggen’. Houdt er echter wel rekening mee dat wat voor de ene ondernemer goed kan uitwerken, dit niet direct ook voor de andere ondernemer positief kan uitpakken.
7. Klare taal
Krijgt u bij termen als belastingaangifte, jaarrekening en voorzieningen al sterretjes voor de ogen? Ga dan op zoek naar een boekhouder die uw taal spreekt. Iemand die in heldere bewoordingen uitleg geeft, en duidelijke antwoorden op AL uw vragen geeft.
8. De klik
De belangrijkste factor is een goede vertrouwensrelatie. Bij een eerste gesprek moet het al klikken met uw boekhouder. Hij krijgt immers inzicht u al uw geheime bedrijfsgegevens. Vaak fungeert een boekhouder ook als uw rechterhand. Mocht u direct al twijfelen aan zijn integriteit begin er dan niet aan.