Werkoverleg: voordelen & richtlijnen
Werkoverleg is een regelmatige, gestructureerde wederzijdse communicatie tussen de leiding en de werknemers over het werk en de werksituatie. Het houden van een werkoverleg is belangrijk om informatie te kunnen uitwisselen en besluiten te kunnen nemen. Werkoverleg is noodzakelijk voor een efficiënte manier van informatie-uitwisseling. Ga met vaste regelmaat (bijvoorbeeld één keer in de maand) met alle medewerkers om tafel.
Voordelen werkoverleg
- Iedereen in het bedrijf wordt goed geïnformeerd.
- Het biedt de mogelijk om meer aandacht te besteden aan onderwerpen die relevant zijn voor iedereen.
- Er is ongestoord overleg mogelijk zonder afleiding van externe factoren, zoals bijvoorbeeld leveranciers die goederen komen afleveren.
- Medewerkers hebben de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de werksituatie.
- Het betrekken van werknemers op de werkvloer kan de besluitvorming versnellen.
- Medewerkers krijgen de kans om kritiek op het juiste moment en bij de juiste persoon te uiten. Op basis van deze feedback kan daadwerkelijk actie worden ondernomen.
- Overleg motiveert medewerkers en leidinggevenden om gezamenlijk na te denken en naar elkaar te luisteren. zo kan optimaal worden geprofiteerd de aanwezige deskundigheid.
Richtlijnen voor werkoverleg
Een goed werkoverleg loopt volgens een aantal spelregels:
- Stel een tijdslimiet in: voor mensen die niet gewend zijn te vergaderen, mag een werkoverleg niet langer dan anderhalf uur duren. Heb je meer tijd nodig? Plan een nieuw overleg op een ander tijdstip.
- Houd je aan de agenda: grijp onmiddellijk in op het moment dat er een afwijkend onderwerp wordt ingebracht, noteer het punt en neem het mee naar het volgende overleg.
- De voorzitter treedt op als gespreksleider.
- Geef iedereen spreektijd: biedt ook minder uitgesproken personen de mogelijkheid om het woord te nemen.
- Behandel recente afspraken: bekijk of iedereen zich eraan heeft gehouden.
- Zet nieuwe afspraken op papier.
- Houd een rondvraag: hierbij kan iedereen op- of aanmerkingen maken, (korte) vragen stellen of onderwerpen opgeven voor het volgende werkoverleg.
- Oefen eerst ‘droog’: om de medewerkers te leren hoe zij zich in een werkoverleg het best kunnen gedragen.