Sollicitatievoorbereiding

Wanneer je op zoek gaat naar werk bestaat de eerste stap uit zelfonderzoek: wat wil je en wat kun je? Wanneer je dat eenmaal weet, kun je de markt gaan verkennen. Wat voor werk (dat binnen jouw mogelijkheden valt) is er bij jou in de buurt te vinden? Op het moment dat je èn weet wat je zelf wilt, èn weet wat er voor werk bij jou in de buurt voorhanden is, kun je deze gegevens op elkaar afstemmen en gaan solliciteren.

Voor een goede sollicitatie heb je het één en ander aan informatie nodig. Afgezien van je eigen gegevens wil je, voor je gaat solliciteren, misschien nog iets meer weten over de functie waarnaar of het bedrijf waarbij je solliciteert. In zo'n geval mag je best even bellen met het bedrijf. En als je een prettig telefonisch onderhoud hebt gehad, bestaat bovendien de kans dat men je naam onthoudt.

Overigens kun je, als er bij de advertentie een telefoonnummer staat vermeld, ook gewoon bellen om een afspraak te maken voor een sollicitatiegesprek. Je slaat zo het altijd moeilijke briefschrijven over, je onderscheidt je van de andere sollicitanten en vergroot daarmee de kans op een baan!

Een (voorbereidend) telefoontje kan dus al van invloed zijn op de rest van de procedure, je maakt een eerste indruk. Zorg ervoor dat je, voordat je gaat bellen, precies weet wat je vragen wilt en waarom. Houdt tijdens het gesprek pen en papier bij de hand, waar je van tevoren een vragenlijstje op hebt gezet. Schrijf tijdens het gesprek belangrijke dingen op. Je kunt dan eventueel in een later stadium van de procedure terugkomen op eerder gedane uitspraken.

Positieve instelling
Als je dan een vacature hebt gevonden waarvan je weet wat de baan inhoudt, waarvoor je aan de gestelde eisen voldoet èn waar je zin in hebt, kan je aan de slag. Je kunt nu de werkgever met een positieve instelling tegemoet treden. Als je dan ook nog lekker uitgeslapen bent, ben je waarschijnlijk vrolijker, alerter en zekerder van jezelf dan het geval zou zijn als je niet voldoende rust zou hebben gehad. Zorg ervoor dat je 'op scherp staat'. Neem je eigen verantwoordelijkheid, laat je niet storen door externe factoren. (Tram gemist? Kon je dat niet voorkomen?) Schep je eigen kansen, neem weloverwogen risico's. Wees overtuigd van jezelf en denk vanuit de werkgever.

Een aantal belangrijke vragen die je jezelf moet stellen:

  1. Wat zijn mijn sterke en minder sterke punten?
  2. In welke functie komen mijn sterke punten goed tot hun recht en worden mijn zwakkere punten tot een minimum teruggebracht?
  3. In welke werkomgeving kom ik het best tot mijn recht?
  4. Welke branches trekken mij aan?
  5. Hoe ziet mijn ideale werkplek eruit?
  6. Wat zijn mijn professionele doelen op de (middel)lange termijn?
  7. Welke grote en kleine stappen moet ik zetten om mijn professionele doelen te bereiken?

Na het beantwoorden kom je tot een zogenaamd sollicitatieprofiel. Je weet wie je bent, wat je kan en wat je wilt.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.