Call Option

Het recht om 100 aandelen te kopen van een bepaald fonds of index, op een vooraf afgesproken prijs, voor een bepaalde deadline afloopt, in ruil voor een premie. Hiermee speculeert de koper op een koersstijging van het aandeel. De koers van aandelen kan heel grillig verlopen. De financiële belangen die met aandelentransacties gepaard gaan kunnen heel groot zijn. Om de termijnhandel op aandelen, waarbij wordt ingespeeld op verwachte koersstijgingen of koersdalingen, in goede banen te leiden, zijn opties in het leven geroepen. Bij opties zijn een aantal zaken gestandaardiseerd. Het gaat altijd om een verhandeleenheid van 100 aandelen. Er zijn vastgestelde verhandelprijzen voor de betreffende aandelen. Er is een vaste looptijd.

De schrijver van een call option verkoopt het recht om aandelen van hem te kopen. Iemand die een call option koopt betaalt voor het recht om binnen de looptijd aandelen te kopen voor een vastgestelde prijs. Op de optiebeurs zijn de opties vrij verhandelbaar. Als de aandelenkoers stijgt, zal de waarde van de call option toenemen. Bij een daling van de aandelenkoers zal de waarde van de call option ook dalen.

Als de uitoefenprijs van de optie lager is dan de werkelijke prijs van de onderliggende aandelen, zal de laatste koper gebruik maken van zijn optierecht en de betreffende aandelen kopen tegen de afgesproken lage prijs. Als hij de aandelen daarna verkoopt, maakt hij direct een transactiewinst.

Als de uitoefenprijs van de optie hoger is dan de werkelijke prijs van de onderliggende aandelen, wordt de optie onverkoopbaar. De laatste eigenaar van de optie zal zijn recht niet uitoefenen en de optie verloopt.

De schrijver van een call option is verplicht om bij uitoefening van de optie de betreffende aandelen te leveren. Banken zien er op toe dat schrijvers van call options in staat zijn om aan hun verplichtingen te voldoen; ofwel doordat zij de betreffende aandelen in portefeuille hebben, ofwel doordat zij voldoende middelen beschikbaar hebben om de betreffende aandelen aan te kopen.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.