Cheque

Bij een cheque schrijft de betaler een speciaal, voorgedrukt papier uit, dat de ontvanger via de bank kan laten bijschreven op zijn rekening. Tot 2002 is in Nederland de eurocheque en de girobetaalkaart in gebruik geweest. Sinds het afschaffen daarvan worden cheques in Nederland bijna niet meer gebruikt. In veel andere landen komt het gebruik nog wel veel voor, met name in de internationale handel.

Het accepteren van betalingen per cheque levert wel risico´s op. Als achteraf blijkt dat de cheque ongedekt, vervalst of vals is, wordt de betaling geweigerd of zelfs teruggedraaid. Als de goederen dan al wel zijn geleverd, betekend dit een flinke schadepost.

Banken kunnen een cheque op twee manieren betalen:
• De eerste mogelijkheid is om de cheque onder gewoon voorbehoud af te rekenen. Net als bij een betaalopdracht wordt de overboeking direct uitgevoerd. Als de betaler gegronde bezwaren heeft, wordt de betaling teruggedraaid.
• De tweede mogelijkheid is om de cheque ter incasso te nemen. De bank controleert of de cheque geldig en gedekt is. Na verificatie ontvangt de ontvanger het geld op zijn rekening.

Naast de gewone cheques zijn er nog een aantal varianten, waarin de risico´s worden beperkt:
• Geviseerde cheque: De bank bevestigt schriftelijk dat op enig moment minimal het bedrag van de cheque op de rekening staat.
• Gecertificeerde cheque: Deze vorm gaat nog een stap verder, aangezien de bank garandeert dat gedurende acht dagen het bedrag geblokkeerd op de rekening zal staan.
• Bank cheque: Ook deze vorm geeft meer zekerheid, aangezien hierbij de bank het geld van de rekening haalt en zelf een cheque uit schrijft.
• Circulaire cheque: Dit is een vorm van een bank cheque op naam.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.