Joint Venture

Een joint venture is een zakelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer partijen om samen één economische activiteit te ondernemen. De partijen spreken af om zowel winst als verlies te delen.

De joint venture dient te worden onderscheiden van de fusie in de zin dat alle partners in het samenwerkingsverband geheel zelfstandig blijven. Een joint venture wordt vaak opgezet voor een speciaal project. Het is geen langdurig zakelijke verbinding tussen twee of meer partijen (strategische alliantie). Hierdoor is een joint venture wel relatief gevoeliger voor conflicten tussen de achterliggende partijen.
Joint ventures zijn heel normaal in de olie- en gasindustrie. Deze betreffen vaak een lokale en een buitenlandse maatschappij.
Sommige landen eisen dat als een buitenlands bedrijf hun markt wil penetreren dat het een joint venture met een lokaal bedrijf aangaat. Vaak is deze eis ingegeven door overdracht van kennis en technologie en om het lokale bedrijf de controle te laten houden over de samenwerking.

Voorbeelden:
AutoAlliance International tussen Ford Motor Company en Mazda
Equilon tussen ChevronTexaco en Shell
L.G. Philips Displays en L.G. Philips LCD tussen LG Groep en Philips
NBC Universal tussen General Electric en Penske Corporation
Sony Ericsson tussen Sony en Ericsson
Basell tussen BASF en Shell
BenQ-Siemens tussen BenQ en Siemens
TTG Sulake tussen TTG (Telegraaf Tijdschriften Groep) en Sulake
Postkantoor tussen TNT Post en ING
ABN AMRO Verzekeringen tussen Delta Lloyd Groep en ABN AMRO

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.