Private Banking

Wat is private banking?
Private banking betekent in feite niets meer dan vermogensbeheer voor vermogende particulieren. Een vermogensbeheerder beschermt uw vermogen en zorgt er voor dat uw vermogen groeit.
Private banking onderscheidt zich van de reguliere bankzaken doordat het hier maatwerk betreft. U krijgt een persoonlijke relatiemanager toegewezen. Aan de hand van uw persoonlijke en zakelijke situatie, en uiteraard uw eigen wensen, wordt een plan uitgestippeld om uw vermogen te beheren en te laten groeien. Voor wie is private banking geschikt?
Private banking is geschikt voor particulieren die over een aanzienlijk vermogen beschikken. Meestal hebt u zelf onvoldoende tijd om het uiterste uit uw vermogen te halen. Daarvoor zou u 24 uur per dag alert moeten zijn op alle marktontwikkelingen. Voor een dga is dat praktisch onmogelijk.
U kunt hiervoor een adviseur inschakelen. Deze kan u op verschillende manieren van dienst zijn. Enerzijds kan hij uw vermogen beheren, anderzijds kan hij u ook alleen van adviezen voorzien, welke u vervolgens zelf uitvoert.

Kan ik niet gewoon bij mijn reguliere bank terecht?
Natuurlijk kan dat wel. Een groot verschil is alleen dat private bankers over specifieke kennis beschikken om uw vermogen te doen laten groeien. Verder krijgt u een vermogensbeheerder toegewezen die alle tijd voor u neemt en alles kan regelen. Bij een reguliere bank heeft uw accountmanager doorgaans veel meer cliënten wat een persoonlijke benadering moeilijk maakt.
Zeker bij private banking speelt het vertrouwen tussen u en de bankier een grote rol. U legt immers uw vermogen in zijn handen. Bijkomstig voordeel is dat u als vermogende particulier bij een private bank flink in de watten wordt gelegd. Wat dacht u van gratis kaartjes voor een kunst- en antiekbeurs, een concert of een uitnodiging voor een golftoernooi?

Wat is de minimale vermogensdrempel?
De hoogte van het minimale vermogen is per bank verschillend. Had u vroeger minimaal een miljoen gulden nodig om bij een private banker over de drempel te mogen komen, tegenwoordig kunt u met 100.000 euro al bij een private banker terecht. Dit komt onder meer door de toegenomen concurrentie.

Wat kost het?
De hoogte van het tarief is onder meer afhankelijk van het vermogen dat u inbrengt, en de diensten die u wenst. Reken voor vermogensbeheer gemiddeld op een tarief tussen de 0,3% en de 1% per jaar. Advieskosten variëren gemiddeld tussen de 0,2% en de 0,5%, afhankelijk van het product.
Tussen banken onderling kunnen er grote verschillen zijn, maar als u naar het totaalplaatje kijkt, ligt iedereen toch dicht bij elkaar. Houdt u er echter wel rekening mee dat u met 20 miljoen euro lagere tarieven kan bedingen dan met 100.000 euro. Met een vermogen van 100.000 euro bent u voor de bank een relatief dure klant.

Bedenk ook dat tarieven in deze tak van sport niet van doorslaggevend belang zijn. Het vertrouwen tussen u en de bankier is veel belangrijker. Daar staat of valt een relatie mee.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.