Koersverschillen Winst- en Verliesrekening
Onderneming kunnen met het buitenland handelen. Ze kunnen producten verkopen of diensten aanbieden. Buitenlandsen bedrijven betalen dan soms in hun eigen valuta. Zo krijgt een Nederlandse onderneming meerder valuta’s in handen. Echter op de jaarrekening moet alles in eigen valuta staan. Dus op het einde van het boekjaar moeten ze alles naar 1 valuta rekenen. Maar de wisselkoersen van de valuta’s veranderen steeds. Wanneer er aan het begin van het jaar een buitenlandse transactie is geweest kan deze geldwaarde verschillen met aan het eind van het jaar. Deze verschillen noemen we koersverschillen. Maar hoe moeten deze koersverschillen op de winst- en verliesrekening gezet worden?
Notatie
Het wetboek en de RJ geven geen antwoord op deze vraag. Hoewel er wel drie manier zijn die ondernemingen vaak gebruiken om dit vast te leggen. Deze manieren zullen we gaan bespreken.
- De eerste manier is om de koersverschillen toe te rekenen aan de oorspronkelijke transacties. Dus bij de omzet, kostprijs omzet en inkoopkosten. Echter kan dit alleen als de transacties in het zelfde boekjaar heeft plaatsgevonden.
- De tweede manier is om de koersverschillen als afzonderlijk te zien. Je ziet ze als los onderdeel van het bedrijfsresultaat. Deze manier is mogelijk als de koersverschillen verband houden met transacties die het bedrijfsresultaat verantwoorden. Mits er geen specifieke toerekening heeft plaatsgevonden.
- Als laatste is de manier om de koersverschillen al dan niet afzonderlijk te zien van de financiële baten en lasten. Deze manier kan vooral wanneer de koersresultaten geen resultaat heeft op het bedrijfsresultaat. Bijvoorbeeld wanneer er financieringstransacties waren.
Kortom, er zijn verschillende manieren om de koersverschillen te verwerken in de winst- en verliesrekening. Het is belangrijk te kijken welke van de drie van manier het beste bij jouw koersverschil past.
Nuttige Links
https://nl.wikipedia.org/wiki/Winst-en-verliesrekening