Het urencriterium voor zelfstandigen

WR selecteert speciaal voor zelfstandig opererende finance professionals onderstaand artikel uit het FD Strijd om het urencriterium gaat beginnen
Dit jaar kan een deugdelijke urenadministratie 10% extra winst opleveren. Marjan Langbroek geeft tekst en uitleg.

Dat een goed bijgehouden agenda geld oplevert is niet nieuw. Het is één van de manieren om tegenover de fiscus aan te tonen dat u voldoet aan het urencriterium. Ondernemers die hieraan voldoen hebben een aantal fiscale voordelen, waaronder zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mogelijkheden om de oudedagsreserve verder op te tuigen.

Urencriterium

Het urencriterium houdt in dat u als ondernemer in een jaar ten minste 1225 uur aan het drijven van een of meer ondernemingen besteedt (wij besteden hier geen aandacht aan de ongebruikelijke samenwerkingsverbanden).

Bovendien moet u ten minste 50% van de tijd dat u aan het werk bent aan de onderneming besteedt. Voor starters geldt de 50%-eis niet, de eis van 1225 uur wel. U bent een starter als u in een of meer van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer was.

Nog belangrijker

Het urencriterium wordt in 2007 nog véél belangrijker. Want dan heeft u naast de genoemde faciliteiten ook recht op de MKB-winstvrijstelling. Deze houdt in dat u 10% van uw winst niet hoeft aan te geven.
Het is zaak om goed de uren te administreren die u in uw onderneming werkt en ook uw agenda goed bij te houden. Zo kunt u eenvoudig aantonen hoeveel uren u heeft gewerkt. Daarbij tellen niet alleen de direct in de onderneming gewerkte uren mee, maar ook alle tijd die wordt besteed aan werkzaamheden die worden verricht 'met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming'.
Creatief en volledig

Daartoe kunt u ook uren rekenen die worden besteed aan het volgen van cursussen of opleidingen die zijn gericht 'op het verkrijgen of op peil houden van de vakbekwaamheid die nodig is om de onderneming te kunnen blijven uitoefenen'. De cursus succesvol afsluiten is niet noodzakelijk, zolang u kunt aantonen dat u de opgegeven uren aan de opleiding hebt besteed. Bewaar in ieder geval een betalingsbewijs van het cursusgeld.

Ook reizen voor woon-werkverkeer en zakenreizen tellen mee voor het urencriterium. Een tweedaagse zakenreis voor 48 uur meetellen zou kunnen. Een slimme inspecteur zou natuurlijk kunnen zeggen dat slaap- en relaxuren niet meetellen, maar hier is geen rechtspraak over.

Tussentijds instappen

Wie slechts een deel van het jaar ondernemer is, krijgt geen ureneis naar ratio. Er moet gewoon minimaal 1225-uur gewerkt zijn. Toch kunt u in een dergelijk jaar wel degelijk deze uren in uw onderneming werken. Maar de belastingdienst zal meer moeite hebben met het accepteren van het vereiste aantal uren naarmate het ondernemerschap korter duurt.


Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.