Rechtsvorm kiezen

In Nederland kun je zijn/hebben:
 • 'Free-lancer'*
  Vanaf 2001 kun je bij de belastingdienst zelf aangeven dat je als free-lancer aangemerkt wilt worden, je ontvangt dan 'Overige Inkomsten uit Arbeid', je werkgever draagt premies voor jou af en je hebt geen ondernemersfaciliteiten (je hebt niets te maken met BTW en krijgt geen aftrekposten).
 • Eenmanszaak*
  Een eenmanszaak vereist geen investeringen en hoeft niet eens in alle gevallen aangemeld te worden bij de Kamer van Koophandel. Je moet voldoen aan de zelfstandigheideisen die hierboven beschreven staan.
 • V.O.F.*
  Vennootschap Onder Firma, hierbij kun je samenwerking met een ander bedrijf vastleggen, waarbij je zelf nog je eigen onderneming houdt.
 • Maatschap*
  Een samenwerkingsverband waarbij je kosten en opbrengsten vooraf schriftelijk vastlegt.
 • B.V.
  Besloten Vennootschap, vereist een beginkapitaal (18.000 euro) in aandelen, je ontvangt als ondernemer een salaris uit de B.V.

* 'natuurlijke personen', zie Aansprakelijkheid.
Lees hierover in meer detail op de site van de Belastingdienst. Wat zijn de globale verschillen?

 1. Aansprakelijkheid
  Het grootste verschil is de aansprakelijkheid voor derden. Alle vormen met een * zijn 'natuurlijke personen', dat betekent dat je persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld. Een B.V. is zelf aansprakelijk. Als je failliet zou gaan, kan persoonlijke aansprakelijkheid inhouden dat je persoonlijke bezittingen (denk ook aan je partner, huis, hypotheek!) ook kunnen worden gebruikt om de schulden van je bedrijf te vereffenen.
 2. Zeggenschap
  In een eenmanszaak heb je volledige zeggenschap. In een V.O.F beslis je dit met je partners. In een Maatschap moet je schriftelijk bepalen hoe kosten en opbrengsten worden verdeeld. Bij een B.V. gaat het weer anders, je hoeft hier niet persé directeur/eigenaar te zijn. Als je aandeelhouders hebt of de directeur is niet de eigenaar, dan kan het allemaal erg ingewikkeld worden en moet de zeggenschap in de statuten van de onderneming worden opgenomen.
 3. Belasting
  Als je een eenmanszaak hebt, een V.O.F. of een Maatschap, dan betaal je inkomstenbelasting. Je betaalt belasting over de winst uit de onderneming. Bij een B.V. betaal je over de winst vennootschapsbelasting. Als je op de loonlijst staat, betaal je inkomstenbelasting, aandeelhouders betalen dividendbelasting over ontvangen dividenden. (voor meer zie Belastingen).
 4. Sociale Zekerheid
  Alle vormen, behalve de B.V., houden in dat je geen normale werknemersverzekeringen hebt (ziekenfonds, WAO, werkloosheid). In het nieuwe zorgstelsel vanaf 2006 is bepaald dat je een percentage van je winst afdraagt voor de ziektekostenverzekering (wat anders een werkgever zou afdragen). Dit alles geldt ook voor een directeur/eigenaar van een B.V. (als je meer dan 50% van de aandelen hebt), of als je meer dan 67% van de aandelen hebt samen met bepaalde familieleden!

Moeilijk kiezen tussen BV en Eenmanszaak?
Het is elk jaar al belangrijk te overdenken of je nog de juiste rechtsvorm hebt. Vooral als je bedrijf groeit. Want bij groeiende winst is een BV aantrekkelijker dan een eenmanszaak (je draag dan namelijk - de flink lagere - vennootschapsbelasting af). In 2007 wordt dat verschil nog groter, want hoewel alle ondernemersbelastingen zullen gaan dalen, zijn er vergevorderde plannen om de vennootschapsbelasting te verlagen naar 25%. En dividendbelasting daalt zelfs naar 15%. Stukken minder dan de inkomstenbelasting die je in Box 1 over je winst afdraagt in een eenmanszaak. Een accountant kan exact doorrekenen, of het in jouw specifieke situatie lonend is.

Een belangrijk voordeel van een BV is de afdekking van aansprakelijkheidsclaims (zie ook hierboven bij aansprakelijkheid). Bij een eenmanszaak worden claims op de persoon verhaald. Verder lijkt het erop of een BV meer ´status´ heeft en vertrouwen wekt. Je moet jezelf en je bedrijf inderdaad ook flink serieus nemen, want bij het oprichten van een BV komt iets meer kijken dan een bezoekje aan de KvK. Je moet vooralsnog minstens 18.000 euro kapitaal storten in je BV en statuten opstellen. Maar er zijn plannen om ook daaraan te gaan tornen.

Je kunt je in eerste instantie gratis laten voorlichten over dit soort dingen door een jurist van de KvK. Is jouw situatie te ingewikkeld, dan zullen zij je waarschijnlijk vanzelf weer doorverwijzen naar een betaalde adviseur.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.