Basis Short Call

Short call:
Het verkopen van een call. De plicht om de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een index, valuta, aandeel) te verkopen tegen een bepaalde uitoefenprijs gedurende een bepaalde looptijd.
Doel: profiteren van een sterke daling van de onderliggende waarde.
Risico zeer hoog (Marginverplichting)

Voorbeeld:
Een geschreven (verkochte) call Royal Dutch Shell met een uitoefenprijs van € 20,- met een looptijd tot de derde vrijdag in de maand december 2013 geeft de plicht om 100 aandelen te verkopen voor € 20,-. Voor deze plicht ontvangt de schrijver van de call een premie van € 375,- (100 x € 3,75). Mocht de koers onder de € 20,- komen dan is er een winst van € 375,-. Mocht de koers boven het break-even-punt van € 23,75 komen dan zal er uiteindelijk verlies gemaakt worden en moet de schrijver op expiratie de aandelen Royal Dutch Shell voor € 20,- leveren. De aandelen zijn niet in het bezit van de schrijver. Is de koers van het aandeel € 30,- dan koopt de schrijver 100 aandelen Royal Dutch Shell voor € 30,- en moet leveren op € 20,-. De schrijver heeft uiteindelijk een verlies van € 625,- (20 - 30 + 3,75). Zie voor het verlies- en winstresultaat de grafiek.

Bij het ongedekt schrijven van een call is een margin verplicht. De schrijver moet geld bijstorten als het aandeel stijgt. Kan aan de marginverplichting niet worden voldaan dan koopt de bank/broker de calloptie terug en de schrijver blijft met een schuld achter.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.