Waarom Amerika eerder opveert

De Amerikaanse economie zal eerder opveren dan de Europese. Hoe dat komt? Amerika zet zijn beste krachten in, terwijl die in Europa het eerst uitvliegen.

Er zijn wat lichtpuntjes aan de economische horizon. Zo springen de beurzen tegenwoordig op en neer in plaats van alleen maar omlaag, zoals een paar maanden geleden. In de VS lijk de woningmarkt zich enigszins te stabiliseren en komt het consumentenvertrouwen wat terug. Bedrijven investeren er ook meer.


Volgens het onlangs gepubliceerde Centraal Economisch Plan van het Centraal Planbureau zal de groei in Amerika sneller terugkeren dan in Europa. Het CPB verwacht dit jaar 3,25 procent krimp in Europa (waarbij Nederland met -3,5 matig scoort) en 3,5 procent in de VS, maar verwacht ook dat de Amerikaanse economie volgend jaar weer met 1 procent groeit, terwijl Europa op nul blijft staan en Nederland zelfs nog een kwart procentje krimpt.
Waarom zou de VS het beter doen dan Europa? Niet alleen omdat de VS meer geld in de economie pompt, maar ook omdat de Amerikaanse economie flexibeler is en sneller kan inspelen op veranderende marktomstandigheden. Amerikanen zijn rasoptimisten , terwijl Europeanen altijd het ergste vrezen.

Maar het is vooral de manier waarop de economie georganiseerd is.
Als een Amerikaans bedrijf zijn verkopen ziet dalen, verlaagt het de productie en worden mensen ontslagen. Harde werkers mogen blijven. Europa heeft echter een ‘duale arbeidsmarkt; bij ons worden eerst uitzendkrachten ontslagen en tijdelijke arbeidscontracten niet verlengd. Voor werknemers met een vast contract wordt arbeidstijdverkorting aangevraagd en in het uiterste geval komt er een reorganisatie. Mar juist de flexwerkers en tijdelijk personeel zijn vaak het meest gemotiveerd en productief. Het systeem beloont types die vooral hun nek niet uitsteken om zo zonder kleerscheuren hun pensioen te halen. Die moeten nu de zaak drijvende houden. Tot de wereldmarkt weer aantrekt, dankzij vitalere landen als Amerika en China.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.