Pensioen in het buitenland

Als je in het buitenland woont en in Nederland verzekerd bent geweest voor AOW kun je AOW ontvangen. Omdat de hoogte van de AOW-uitkering afhankelijk is van je woonsituatie, is wettelijk geregeld dat de alleenstaandenuitkering en de toeslag op de AOW (als je partner nog geen 65 jaar is) alleen wordt uitbetaald als je in een land woont waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt over de naleving van de regels en de controle daarop.

Die afspraken zijn in elk geval gemaakt met de landen van de Europese Unie en een aantal andere landen. Is er geen afspraak met het land waarin je woont of wilt gaan wonen? Dan krijg je wel AOW, maar dat is dan de AOW-uitkering voor een samenwonende. Als je alleenstaand bent krijg je niet de alleenstaandenuitkering en als je partner jonger is dan 65 jaar, krijg je evenmin een toeslag op de AOW.

Als je van plan bent om te verhuizen, is het goed om te weten of je straks je volledige AOW-uitkering nog wel ontvangt. Waar je ook woont: je zult over je AOW en je werknemerspensioen inkomstenbelasting moeten betalen. Of je in Nederland of in het buitenland belasting verschuldigd bent, hangt af van afspraken tussen Nederland en het land waar je gaat wonen. Met een aantal landen heeft Nederland belastingverdragen die bepalen dat je in je nieuwe woonland belasting betaalt. Als je bijvoorbeeld in Spanje woont, is je pensioen niet in Nederland belast, maar in Spanje.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.