Wat is een pensioen?
Ruim 80% van de Nederlanders heeft een pensioentekort – de meesten weten dat niet of willen het “later” oplossen. Pensioen is uitgesteld inkomen waarvoor je tijdens een werkzame periode hebt gespaard of je hebt verzekerd. Je kunt denken aan het oudedagspensioen of nabestaandenpensioen
Oudedagspensioen
De laatste jaren is het oudedagspensioen veel in het nieuws. Uit die krantenstukken blijkt dat door de vergrijzing de AOW te duur wordt. Het gaat over afschaffen van de VUT en van het prépensioen. Er wordt geschreven over doorwerken tot je 67ste. Over eigen verantwoordelijkheid bij pensioenopbouw.
Hoe ontstaat een tekort?
De vragen die bijna iedereen zich op een gegeven moment stelt zijn: waaruit bestaat mijn oudedagspensioen eigenlijk? Hoe hoog is het? Wat heb ik tegen die tijd nodig? Als maatstaf voor een goed pensioen wordt 70% van het laatst verdiende inkomen (eindloon regeling) of gemiddelde inkomen (middelloon regeling) genomen.
Een tekort ontstaat bijvoorbeeld door:
- één of meerdere keren van werkgever wisselen;
- parttime werken;
- langer dan een jaar in het buitenland wonen;
- geen pensioen via de werkgever opbouwen;
- een leaseauto rijden, ploegendienst toeslag, winstdeling;
- (met je partner) tweeverdiener zijn;
- een hoog franchisebedrag.
Tegenwoordig raakt dit bijna iedereen.
Hoe kan ik er wat aan doen
Als je minder dan 70% opbouwt dan is er in de regel sprake van een pensioengat of een pensioenbreuk. Het is moeilijk over pensioen in algemene zin advies te geven. Veel is afhankelijk van de persoonlijke situatie (leeftijd, gezinssituatie, beschikbare middelen, etc) en eigen wensen. Daarom kan je voor pensioenadvies het beste een gesprek met een specialist voeren. Een adviseur is een specialist en heeft de kennis en de ervaring om de noodzakelijke berekeningen snel uit te voeren en pensioenoverzichten te begrijpen. Als je een gesprek met een adviseur voert, krijg je meer inzicht in de mogelijkheden en fiscale consequenties. Daarna bepaal je zelf wat je doet.
Wanneer regel ik mijn pensioen?
Lang voor de gewenste pensioendatum denk je na over je wensen. Op die manier heb je tijd om de middelen op te brengen voor een zorgeloze oude dag. En kan je een nabestaandenpensioen regelen als je een partner en/of kinderen hebt. De beste leeftijd om je pensioen te regelen is tussen de 25 en 50 jaar. Bedenk dat hoe eerder je begint, hoe goedkoper het is. En hoe meer je gebruik kunt maken van belastingaftrekmogelijkheden.
Lees meer over pensioenen
- 10 tips voor een zorgeloze oude dag
- Aanvullend pensioen
- Checklist pensioen
- Kapitaalverzekering
- Levensloop
- Lijfrente
- Meer geld uit uw pensioen halen
- Pensioen bij echtscheiding
- Pensioen en de nabestaanden
- Pensioen in het buitenland
- Pensioenbreuk
- Pensioensystemen
- Pensioenwet (Pw)
- Wettelijk recht op waardeoverdracht soms dure grap voor de nieuwe werkgever