Solvabiliteitsratio
Het solvabiliteitsratio is een financieel kerngetal. Hiermee kijken ze naar de financiële gezondheid van een onderneming. specifiek naar de de financiële verplichting van een onderneming. Er wordt gekeken naar de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen in een onderneming. Hiermee kan je zien bedrijven hun schulden kunnen betalen. Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter het is.
Solvabiliteitsratio berekenen
Deze ratio kan je op drie verschillende manier berekenen.
- De eerste manier is: eigen vermogen / totale vermogen. Wanneer je het via deze manier van de berekening doet. Is de norm tussen 0,25 en 0,5.
- Ook kan je het via de totale activa bereken. Voor deze manier gebruik je de formule solvabiliteitsratio: totale activa / vreemd vermogen.
- Als laatste gebruik je het totale vermogen. Hiervoor gebruik je voor de solvabiliteitsratio: (eigen vermogen + aandeel van derden) / Totaal vermogen. Deze manier is alleen nodig indien er vermogen is ingebracht door aandeelhouders.
Solvabiliteit
De solvabiliteit is erg belangrijk. Ook banken kijken er vaak naar. Om te kijken of bij een onderneming de solvabiliteitsratio wel hoog genoeg is. Indien deze aan de lage kant is. Kan het voor een bedrijf lastig om de korte en lange termijn schulden af te betalen. Daarom is het ook lastiger om een lening te krijgen. Eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en de schulden. Hiermee kan je verliezen mee opvangen. Totale activa zijn de totale bezittingen van een onderneming.
De balans is een overzicht van je schulden, bezittingen en je eigen vermogen. Dit allemaal op een bepaald moment. Het is van belang dat deze cijfers kloppen. Aangezien ze hiermee de solvabiliteitsratio bereken. Want verkeerde cijfers geven een verkeerd beeld. Deze fouten kunnen leiden tot verkeerde inschattingen en keuzes. Dat wil geen enkele enkele onderneming.