Basis Short Put

Short put:
Het verkopen van een put. De plicht om de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een index, valuta, aandeel) te kopen tegen een bepaalde uitoefenprijs gedurende een bepaalde looptijd.
Doel: profiteren van een sterke stijging van de onderliggende waarde.
Risico zeer hoog (Marginverplichting)

Voorbeeld:
Een geschreven (verkochte) put Royal Dutch Shell met een uitoefenprijs van € 20,- met een looptijd tot de derde vrijdag in de maand december 2013 geeft de plicht om 100 aandelen te kopen voor € 20,-. Voor deze plicht ontvangt de schrijver van de put een premie van € 720,- (100 x € 7,20). Mocht de koers boven de € 20,- komen dan is er een winst van € 720,-. Mocht de koers onder het break-even-punt van € 12,80 komen dan zal er uiteindelijk verlies gemaakt worden en moet de schrijver op expiratie de aandelen Royal Dutch Shell voor € 20,- afnemen. Is de koers van het aandeel € 10,- dan koopt de schrijver 100 aandelen Royal Dutch Shell voor € 20,- en heeft de schrijver uiteindelijk een verlies van € 280,- (10 - 20 + 7,20). Zie voor het resultaat de grafiek.

Bij het ongedekt schrijven van een put is een margin verplicht. De schrijver moet geld bijstorten als het aandeel daalt. Kan aan de marginverplichting niet worden voldaan dan koopt de bank/broker de putoptie terug en de schrijver blijft met een schuld achter.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.