Drie maanden een werknemer op proef

U kunt voor een periode van drie maanden een proefplaatsing van een arbeidsongeschikte of werkloze aanvragen, waarbij het UWV de uitkering van de werknemer blijft doorbetalen. Wat zijn de voordelen en voorwaarden? Het is mogelijk om nagenoeg kosteloos iemand voor drie maanden op proef aan te nemen. Het moet gaan om iemand met een WIA-, WAO-, WAZ-, Wajong- of ZW-uitkering óf een WW-uitkering die al langer dan zes maanden wordt uitgekeerd. Het UWV blijft dan de uitkering van de werknemer voor deze periode doorbetalen.

Op deze manier kunt u, indien u twijfelt om iemand wel of niet aan te nemen (kan deze het werk of de werkdruk aan), die persoon drie maanden op proef laten komen. In deze periode betaalt u geen loon uit. U moet de werknemer wel verzekeren voor ongevallen en aansprakelijkheid. Bent u na de proeftijd tevreden en komt de werknemer in kwestie in vaste dienst, dan hoeft u minder sociale premies te betalen voor deze werknemer. U kunt ook nog in aanmerking komen voor een vergoeding voor eventuele extra kosten die samenhangen met aanpassingen op de werkvloer. Hierbij moet u denken aan aangepaste machines of een aangepast toilet voor rolstoelgebruikers.
Wordt uw werknemer binnen vijf jaar ziek, dan zal het UWV u een groot deel van de ziektekosten vergoeden. Het grootste voordeel is echter dat u met deze regeling in contact kunt komen met zeer gemotiveerde werknemers, die waardevol kunnen zijn voor uw onderneming.

Wilt u gebruik maken van de proefplaatsing voor drie maanden, dan moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

• U ondertekent de intentie om de werknemer een dienstverband van minimaal zes maanden aan te bieden als de proef slaagt.
• Het werken zonder loon duurt maximaal drie maanden.
• Indien de werknemer een WW-uitkering ontvangt, dan moet hij/zij al zes maanden werkloos zijn.

U kunt de proefplaatsing aanvragen door samen met de werknemer het formulier Melding UWV proeftijd in te vullen.

Vind je vaste baan

Al 28 jaar is WR het Werving en Selectie bureau voor vaste banen.